Corsa A 3d 1,4i -90Infoa autosta


Auto oli ostaessa todella huonossa kunnossa, vasen etulokasuoja oli ainoa peltiosa, jossa ei ollut lommoja. Sisusta oli todella likainen, mutta onneksi suurin osa verhoiluista oli kuitenkin ehjiä. Alustassa oli väljää lähes kaikissa mahdollisissa paikoissa. Ainoat kunnossa olevat paikat olivat moottori, laatikko ja etujarrut. Tarkoituksena oli purkaa auto palasiksi ja käydä se täydellisesti läpi, joten huono kunto ei varsinaisesti ollut mikään suuri ongelma. Alunperin tarkoituksena oli laittaa autoon -90 Gsi Corsan C16SEI moottori, mutta se kaatui siihen, että auto on vähäpäästöinen ja tuohon Saksasta tuotuun moottoriin ei ollut päästötodistuksia olemassa ja niiden hommaaminen Saksasta jälkikäteen ei oikein innostanut. Siinä vaiheessa totesin, että auto saa jäädä käyttöautoksi ja tekniikaltaan vakioksi. Uudeksi projektiaihioksi ostin -89 Corsa TR 1,2S:n, jossa päästöluokitukset eivät muodostu ongelmaksi.

Ennen uuden projektin kimppuun käymistä tätä 3d Corsaa tuli kuitenkin ensin siistittyä ja muutenkin paranneltua, että sillä viitsisi ajella sen aikaa, että saisi tuon sedanin ajoon. Ensimmäinen toimenpide oli alustan vikojen korjaaminen, jonka jälkeen vaihdoin alle Weitecin 60mm madaltavan alustasarjan ja 15" renkaat. Sisusta tuli myös pestyä ja puunattua läpikotaisin. Puskurit ja peilit tuli myös maalattua, sekä sivuvilkut vaihdettua fiksumpiin. Tällä autolla tulikin sitten ajettua siihen asti, että sain tuohon sedaniin Gsi tekniikan vaihdettua ja muutoskatsastettua, jonka jälkeen olen ajanut sillä. Vaihdoin tuon 60mm alustan sedaniin ja laitoin tähän Weitecin Gsi -35mm jouset.

3d Corsa ei mennyt katsastuksesta läpi, koska apukuskin jalkatila, toinen helma ja takakaaret olivat ruostuneet. Auto oli tarkoitus korjata, katsastaa ja myydä sen jälkeen pois. Jossakin vaiheessa tulin kuitenkin siihen tulokseen, että miehellä olisi hyvä olla olemassa ainakin kaksi autoa, mikä helpottaa harrastamista kummasti, kun ei tarvitse rakennella ajossa olevaa autoa. Ajattelinkin tehdä tästä autosta vakiotekniikkaisen käyttöauton. Konepellin etureunan ruosteenalut poistettiin ja kaikki lommot tinattiin/kitattiin suoriksi. Apukuskin jalkatilan ruosteet ja apukuskin puoleisen etupyöräkotelon ruosteet on paikattiin. Seuraavana olivat vuorossa takalokasuojien kaaret ja helmat. Kuten yleensä projekti ryöstäytyi taas käsistä. Kun lokasuojien ruosteet kerran piti korjata, niin ajattelin "samalla vaivalla" levittää niitä riittävästi, että isommatkin pyörät mahtuvat tarvittaessa alle. Tietenkään pelkkiä takalokasuojia ei voi levittää, joten ehjät etulokasuojatkin täytyy pilkkoa palasiksi ja hitsailla leveämpinä kasaan. Aloitin homman etulokasuojista, jotka ovatkin nyt lähes valmiit, mutta täytyy kyllä tunnustaa, että tuo "samalla vaivalla" oli hieman liian optimistinen arvio, aikaa meni todella paljon enemmän kuin oletin.

Takakyljetkin tuli rälläköityä auki ja molemmin puolin löytyi hieman turhan paljon ruostetta. Lisäksi kuskinpuolen kylki oli joskus kolaroitu ja oikominen ja helman korjaus oli tehty todella huonosti ja ruostesuojaus jätetty tekemättä, mistä johtuen hitsattavaa ja korjattavaa olisi ollut paljon. Kattokaan ei istunut oven karmin kanssa aivan linjassa, joten kori olisi täytynyt käyttää oikaistavana, mikäli siitä olisi halunnut virheettömän. Myös etukulmia oli kolhittu jonkin verran, joten niissäkin olisi ollut hieman oiottavaa. Tässä vaiheessa myös äidin Vectra kaipasi ruostekorjausta katsastusmiehen kehoituksesta ja Corsa jäi talliin seisomaan. Lopulta tulin siihen tulokseen, että minulla ei ole aikaa eikä mielenkiintoa tehdä tätä Corsaa valmiiksi, joten päätin jättää homman kesken ja poistin auton rekisteristä. Purin autosta kaiken hyödyllisen irti ja loppu kori meni romutukseen. Siirrän lähes kaikki facelift- malliset osat sedan Corsaani. Lokasuojatkin saattavat vielä päätyä tuohon sedan Corsaan, joten aivan kaikki tehty työ ei mene ehkä kuitenkaan hukkaan. 1,4i tekniikka meni yhden tutun Corsaan 1,2S tekniikan tilalle, joten sekin saatiin vielä hyötykäyttöön. Lopuksi vielä tiedot autosta siltä ajalta kun se viimeksi oli liikenteessä.

Moottori:

1,4i yksipisteruisku (C14NZ), vakio
Gsi Corsan pakoputki katista taakse, 3" rosteriulostulo (ei kuvissa)

Vaihteisto:

F10/5

Alusta:

Weitec Gsi -35mm jouset (tavallisessa Corsassa noin -50mm)
Kuvissa Weitec Ultra TX -60mm, nykyään projektiauton alla.

Sisusta

Calibra Turbo nahkaratti
Kangasmatot

Kori:

Puskurit, peilit takaluukun kahva ja nykyään myös ovenkahvat maalattu korin värisiksi.
Astra G etuhelmapalat hieman muokattuna, ei kuvissa
Astra F soikeat sivuvilkut, ei kuvissa
Ovet vaihdettu ruosteettomiin ja lommottomiin
Takalasit tummennettu kevyesti

Vanteet ja renkaat

Kesällä: Rial GS 7*15 ET35, Toyo Proxes 195/45/15
Talvella: MiM Venetsia 7*15 ET35, Michelin 185/55/15 kitkat


jmiivone(at)cc.hut.fi