Vectra A 2,0i -89

 • Kuvia ja tekstiä ruostekorjauksista
 • Kuvia ja tekstiä maalauksista
 • Kuvia ja tekstiä 9x16 vanteiden sovituksesta
 • Kuvia ja tekstiä hifiasennuksista

  Infoa autosta


  Vectra toimi alunperin äidin käyttäautona. Lopulta tuli se hetki, että Vectra ei mennyt katsastuksesta läpi, koska vasen takapalkki ja kuskin jalkatila olivat ruostuneet puhki. Nuo paikat oli tarkoitus korjata nopeasti ja vaihtaa samalla myös helmat ja takakaaret. Ruostetta löytyi aika paljon myös muualta ja projekti riistäytyi käsistä melko totaalisesti, kuten näillä on usein tapana. Lunastin auton itselleni siinä vaiheessa kun työtuntimäärä oli jo karannut käsistä aivan täysin. Näin laajan remontin tekeminen tämän hintaiseen autoon on aivan järjetöntä, mutta koska projekti tuli kerran aloitettua ja osa työstä tehdystä työstä olisi mennyt hukkaan, niin luonto ei antanut periksi jättää hommaa keskenkään ja laittaa autoa paaliin. Vectrasta oli tarkoitus tehdä itselle käyttö opiskeluajaksi ja siirtää se harrastekäyttöön opiskelujen päätyttyä.

  Kaikki ruosteet oli tarkoitus korjata ja maalata auto kokonaan uudestaan. Alunperin väri oli tarkoitus säilyttää alkuperäisenä viininpunaisena, mistä syystä hiontamaali sävytettiin punertavaksi. Jossakin vaiheessä värisuunnitelma vaihtui kuitenkin vaaleahkoon grafiitinharmaaseen. Melkein kaikki pintapellit tuli tehtyä pohjatöiden osalta valmiiksi ja hiontamaalattua, joten ennen pintamaalia ei enää olisi tarvinnut kuin hioa tuo hiontamaali sileäksi. Myös melkein kaikki pohjan ruosteet tuli korjattua ja kori oli vielä tarkoitus ripustaa korigrilliin pyörimään, jolloin loput pohjan ruosteet olisi ollut helppo korjata ja pohjan maalaaminen ja massaaminen olisivat onnistuneet järkevässä työasennossa.

  Autoon oli myös tarkoitus asentaa ilmastointilaitteisto samalla kun se on muutenkin palasina. Ilmastointilaite oli peräisin kolaroidusta -89 Vectrasta. Ilmastoinnin asentaminen vaatii lisää reikiä tulipeltiin ilmastoinnin putkille sekä keulan peltien muokkaamista lukkopellin alapuolelta, että ilmastoinnin kennon puhaltimen saa paikalleen. Ilmastoidun ja ilmastoimattoman Vectran korit eivät siis ole samanlaisia. Tämän lisäksi kojelaudan täytyy olla irti ja käytännössä myös johtosarja täytyy vaihtaa ilmastoidun auton johtosarjaksi. Mikään päivän homma tuo asennus ei siis ole, mikäli auto ei ole jo valmiiksi purettuna.

  Rengastukseksi tuli hankittuna Keskin KT1 9x16 ET30 vannesarja 215/40-16 renkailla, jotka sai mahtumaan alle kohtuullisella työllä ilman suuria lokasuojien muutoksia. Etulokasuojia oli kuitenkin tarkoitus vielä levitettää noin 15 mm jo pelkistä ulkonäkösyistäkin. Muutamassa kuvassa näkyy myös Brock B2 testivanne 215/40-16 renkaalla, vanteen ET on 15. Kyseinen vanne tulee edessä aivan liian ulos (vanteen reuna 35mm vakiokaaren ulointa kohtaa ulompana). ET15 vanteita ei kyllä varmastikaan kannattaisi Vectraan laittaa, vaikka ne saisi mahtumaankin, koska ajettavuus tulisi todennäköisesti olemaan kaikkea muuta kuin hyvä .

  Koska rakentelun laajuus oli jo mennyt turhan pitkälle ja auton ulkonäöstäkin oli tulossa jonkin verran vakiota urheilullisempi, ei ajatus 8-venttiilisen moottorin takaisin laittamisesta tuntunut kovinkaan houkuttelevalta. Tästä syystä tulikin ostettua osina oleva 2.0 16v tekniikka, jolla oli tarkoitus saada jonkin verran parannusta auton suorituskykyyn. Tekniikan jatkojalostusmahdollisuudet olisivat lisäksi olleet kohtuullisen hyvät, koska auto ei ole vähäpäästöinen.

  Stereot ja hälytin oli myös tarkoitus asennella auton kokoamisen yhteydessä. Myös lisä-äänieristystä oli tarkoitus tehdä samalla.


  Opiskelut ehtivät kuitenkin päättyä ennen kuin Vectra ehti valmistua ja Corsa toimitti jo etuvetoisen harrasteauton virkaa, joten Vectra jäi hieman tarpeettomaksi. Vectran kanssa oli vielä niin paljon työtä jäljellä, ettei autoa kannattanut rakentaa valmiiksi vain myymistä varten, koska työstä ei olisi saanut käytännössä mitään palkkaa. Säilytystilaakaan keskeneräiselle projektille ei oikein ollut, joten lopulta päädyin myymään Vectran projektikuntoisena. Vectra ja 8v-tekniikka menivät entiselle opiskelukaverilleni, jonka huomassa Vectra pääsi korigrilliin ja sai mm. turvakaaret sisälleen. 16v-moottori päätyi yhdelle Opel-harrastajalle turbomoottoriaihioksi ja ilmastointilaite meni toiselle Opel-harrastajalle.9x16 Keskinit menivät E30 BMW:hen.

  Ennen auton myymistä tehtyä:

  Korista purettu kaikki irti lähtevä pois tieltä
  Etupyöräkoteloiden ruosteet korjattu
  Helmat vaihdettu
  Takalokasuojan kaaret vaihdettu
  Takapalkit korjattu
  Takaluukun pohjan ja perän pellit korjattu
  Takapyöräkoteloiden pellit korjattu
  Lattiat korjattu

  Antennin reikä hitsattu umpeen
  Lampunpesurien reiät hitsattu umpeen
  Konepellin merkin upotus täytetty koritinalla
  Lommot kitattu suoriksi
  Takapuskuri maalattu viininpunaiseksi (eli väärällä värillä)
  Takaluukkuun tehty reiät Vectra 2000 spoilerin kiinnikkeille
  Kuskin puolen ovien tilalle hankittu ruosteettomat

  Moottori:

  Alunperin 2,0i 8v (20NE)
  Oli tarkoitus korvata 2.0 16v moottorilla (C20XE)

  Vaihteisto:

  Alunperin F16/5
  Oli tarkoitus korvata F20-vaihteistolla

  Alusta:

  Ensimmäisissä kuvissa:
  G&M -35mm jouset
  Bilstein iskunvaimentimet edessä, takana vakiot

  Meni auton mukana:
  Weitec Ultra GT -60mm alustasarja

  Sisusta

  Musta, alkuperäinen
  Kangasmatot

  Muita hankittuja osia, jotka menivät auton mukana tai myytiin erikseen:
  Calibran nahkaratti
  Vectra 2000 mittaristo
  Ilmastointi
  Hälytin
  Stereot

  Nahkapenkit olisivat myös olleet toivelistalla

  Korimuutokset:

  Antenninreikä hitsattu umpeen, tilalle lasin sisäpuolinen antenni
  Lampunpyyhijöiden ja pesurien reiät hitsattu umpeen
  Opel-merkin syvennys poistettu konepellistä
  Takalokasuojien kaariin tehty hieman tilaa pyörille

  Jäi tekemättä minun aikanani:
  Etulokasuojien levitys noin 15 mm
  Kaikkien näkyvien paikkojen ja konehuoneen maalaus
  Puskurin ja ovenkahvojen maalaaminen korin värisiksi.
  Ovien karmien teippaaminen mustiksi ikkunalinjan kohdalta

  Osia, joita oli hankittuna (nyt myyty):
  Astra G tummat sivuvilkut
  Vectra A2 maski ja Vectra 2000 maski
  Vectra 2000 etupuskuri
  Vectra 2000 takapuskuri
  Vectra 2000 takaspoileri
  Vectra 2000 kylkilistat oviin
  Vectra 2000 takavalot
  Vectra A2 GT:n helmat
  Muovipaneeli takavalojen väliin
  Uusi bensatankki ruosteisen tilalle

  Osia, joita puuttui vielä:
  Vectra A2 etuvalojen lasit ja vilkut
  Vectra 2000 kylkilistojen palat etulokasuojiin

  Vanteet ja renkaat

  Kesällä: Keskin KT1 9x16 ET30 + Falken ZE-512 215/40-16