Imusarjan rakentamistaC16XE ja X16XE moottorien imusarjojen erot

C16XE:n ja X16XE:n imusarjat ovat erilaiset, mutta ne ovat kuitenkin vaihtokelpoiset tietyillä edellytyksillä. Imusarjojen alaosien suurimpana erona on erilainen kiinnitys imusarjan yläosaan sekä EGR:n kanavien puuttuminen C16XE:n imusarjasta. C16XE:ssä imusarjan yläosa on muovia ja X16XE:ssä alumiinivalua. Imusarjat on myös valettu eri valumenetelmällä. C16XE:n imusarja on kuvassa oikealla.

Sylinterikantta vasten tulevissa laipoissa on erona kanavan muoto suuttimen kohdalta sekä oikean päädyn EGR-kanavan puuttuminen C16XE:n imusarjasta. C16XE:n imusarja on kuvassa ylempänä.

Alapuolella merkittävin ero on X16XE:n imusarjan oikeasta reunasta löytyvä möykky, jonka sisällä on EGR:n kanavisto. C16XE:n imusarja ensimmäisessä kuvassa etummaisena ja toisessa kuvassa oikealla.
Mantzel Powerbox

C16XE-moottoriin oli Mantzelilta saatavilla viritysimusarjaa, jolla luvattiin 18-22 hevosvoiman tehonlisäys. Sarjassa tulee mukana X16XE:n vakioimusarjan alaosa sekä siihen kiinnitettävä alumiinista valettu plenum-osa sekä bensanpaineen säädin ja tarvittavat kiinnitystarvikkeet.

Sain tuohon sarjaan kuuluvan plenumin kriittiset mitat eräältä ystävälliseltä henkilöltä, joka oli ostanut kyseisen sarjan omaan autoonsa. Toiselta harrastajalta taas sain X16XE:n imusarjan alaosan, joten päätin rakentaa Mantzelin sarjaa vastaavan imusarjan tekemällä plenumin itse.Imusarjan kohdistus

Imusarjan kiinnityksen tarkka kohdistus sylinterikanteen hoidettiin poraamalla reunimmaiset reiät 10 mm kokoisiksi ja laittamalla niihin 10/8mm holkit, jotka ovat tiukat sekä imusarjaan että kannen reunimmaisiin pinnapultteihin.

Imusarjan kanavat ovat tehtaan jäljiltä selvästi sylinterikannen kanavia pienemmät.

Kun venttiilit ovat irti kannesta, pääsee palotilan puolelta sopivalla ohuella puikolla raapimaan paikoillaan olevan imusarjan laippaan kannen kanavia noudattavat naarmut. Ensimmäisessä kuvassa oikeanpuoleinen kanava on jo kohdistettu, vasemmassa vasta merkit raavittu. Jälkimmäisessä kuvassa kohdistus melkein valmiina.

X16XE:n imusarjasta poistettiin tarpeettomat EGR:n kanavistot.
Plenumin rakentaminen

Päätin tehdä plenumin irroitettavaksi, jolloin on mahdollista haluttaessa kokeilla erikokoisten ja muotoisten plenumien toimintaa. Imusarjan alaosaan kiinnitettävän levyn tein 10 mm alumiinilevystä ja varsinaisen kotelon 1,5 mm pellistä, koska käytössäni ei ollut alumiinin hitsaamiseen soveltuvaa hitsauskonetta. Aluksi tein alalevyn muodon ja paksuuden hahmottelemiseksi vastaavan levyn 10 mm MDF-levystä. Kun muoto oli suurin piirtein kohdallaan ja sopiva kaasuläppäkotelon lähtösuunta löytynyt, siirryttiin valmistamaan vastaava osa alumiinista. Ilmamassamittarin ja kaasuläppäkotelon väliin tulevan letkuna käytän 20NE moottorisen A Vectran imuletkua.

Alalevyn valmistusta ja paikalleen sovittelua.

Kohdistustapit alalevylle

Seuraavaksi tein plenum-kotelon alalevyn 5 mm teräslevystä.

Imusarjan kanavien reunat eivät olleet oikein sopivan muotoiset, joten täytin jäljelle jääneet kolot kaksikomponettisella epoksikitillä, jota käytetään myös sylinterikannen imukanavien muotoilemiseen.

Seuraavana ohjelmassa oli kaasuläppäkotelon laipan tekeminen 6mm teräslevystä ja itse plenumkotelon rakentaminen. Plenumiin käytin 1,5 mm peltiä ja vastaavalla seinämävahvuudella olevaa 2” pakoputkea.

Mantzelin sarjassa plenumi tulee kiinni imusarjaan niin, että plenumin läpi tulevat pitkät pultit, jotka kiristetään imusarjan alaosan alkuperäisiin kierteisiin. Itse en halunnut plenumin sisälle mitään ylimääräistä, joten porasin imusarjan alaosaan kierteiden tilalle reijät ja tein kierteet tuohon 10 mm alumiinilaippaan.

Osien sovittelua:

Alipainelähtö jarrutehostimelle. Kumi jarrutehostimesta ja liitin jarrutehostimen letkusta. Letku metritavaraa:

Kaasuvaijerin kiinnitys C16XE:n alkuperäisellä raudalla. Kiinnityspiste samassa paikassa suhteessa kaasuläppäkoteloon kuin alunperinkin:

Plenum-kotelo maalattuna:
Kaasuläppäkotelo

Kaasuläppäkoteloa tuli myös siistittyä, akselia ohennettua ja ruuvinkantoja muotoiltua: